Last news in Fakti

12 Май, 2024 04:53 2 041 19

Илон Мъск: Странно е, че "Tesla" е единствената нападана автомобилна компания ВИДЕО

  • илон мъск-
  • завод-
  • протест-
  • tesla

Предприемачът реагира в социалната мрежа "Екс" на протестното шествие срещу плановете за разширяване на завода му край Берлин

Илон Мъск: Странно е, че "Tesla" е единствената нападана автомобилна компания ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА

Както ФАКТИ вече съобщи, екоактивисти, противопоставящи се на плановете на "Теsla" да разшири завода си край Берлин, вчера опитаха да проникнат в обекта на американския производител на електромобили.

Над 1000 природозащитници взеха участие в протестно шествие, съобщи полицията, цитирана от ДПА и БТА.

Снощната демонстрация обаче протече мирно. Протестиращите тръгнаха от железопътната гара в град Грюнхайде към единствения производствен комплекс в Европа на компанията на милиардера Илон Мъск.

Гражданска инициатива в Грюнхайде обвинява американската компания и правителството на провинция Бранденбург, че не обръщат достатъчно внимание на интересите на хората в региона. "Те продължават да го правят, без да се вслушват в местните хора", заяви говорителят на инициативата Щефен Шорхт. "Това обслужва единствено интересите на Тesla", добави той.

Друга организация изразява опасения, че разширяването на завода ще засегне водоснабдяването. "Луксозните коли "Тesla" замърсяват и консумират и без това оскъдната питейна вода по целия свят", каза говорителката на организацията Каролина Джево. Тя добави, че планираното разширяване ще стане факт, въпреки че мнозинството от жителите на Грюнхайде гласуваха "против".

Мъск отговори на критиките снощи с публикация в платформата "Екс": "Става нещо много странно, тъй като "Tesla" е единствената нападана автомобилна компания".

"Тesla" произвежда електромобили в Грюнхайде от 2022 година. Компанията винаги е отхвърляла критиките на екоактивистите и твърди, че потреблението на вода е спаднало и е под средното за индустрията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анджо

    12 6 Отговор
    Даааа, значи, Германеца си иска еко коли, такива като старите москвичи, страхотни бяха. На москвето съм карал курсовете за шофер.

    Коментиран от #16

  • 2 И за какво протестират?

    19 6 Отговор
    Искат да си пазят водата или работните места в германската автомобилна индустрия?
    Каква вода използва ТЕСЛА, че толкова ги плаши?
    Друга организация изразява опасения, че разширяването на завода ще засегне водоснабдяването. "Луксозните коли "Тesla" замърсяват и консумират и без това оскъдната питейна вода по целия свят"
    Значи по целия свят водата. А крекинга за нефт и метан /природен газ с какво се прави?
    Там където е завода на част от територията му има посадена изкуствено иглолистна гора на около 30г. За всяко премахнато дърво, договора с Мъск е 3 посадени. Засадили са повече от договора преди да получат разрешение за премахването на няколко хиляди дървета. И това преди да се построи завода там. И пак недоволни! А и за колко работника работа даде Мъск за изграждането и работа в него?

    Коментиран от #3, #15

  • 3 Плаща им

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "И за какво протестират?":

    автомобилното лоби. Просто. Старите производители не могат да се конкурират с тесла в ел сегмента, а традиционният им бизнес е обречен. Затова плашат на еко активисти. Каролина Джево -- какво немски име само...

    Коментиран от #5

  • 4 факуса

    10 3 Отговор
    ха ха ес лицемерие в акция, тесла харчи водата а дойчостанските марки я увеличават
  • 5 хе хе

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Плаща им":

    Електробалона се спука. Европейските пристанища са заринати с китайски електрички, които никой не иска да купи. Според проучване на Фолксваген, собствениците на електрокари изминават значително по-малко километри от тези с ДВГ. А всички традиционни авто производители се отказват от плановете си за тотално преминаване към електричество и възстановяват пройзводството на автомобили с ДВГ. А ако Елън Мъск бе истинския предприемач за когото пропагандата му ни го представя, досега да е извадил ТЕСЛА модел с ДВГ. Той предпочита да съкращава работна ръка с десетки хиляди на куп. Не е далече деня в който никой няма да желае да работи за него.

    Коментиран от #6, #9, #14

  • 6 Факт

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    А ми 2015 новопродадени дизели 50% от пазара 2023-та 12% то е ясно кое се срива и това не са ел.мобилите.

    Коментиран от #7

  • 7 Два факта

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Да беше споменал и защо дизелът се срива. Защото го разпнаха на кръст колко е гаден и мръсен, нищо че преди това беше обявен за светец и спасител. Желанията и предпочитанията клиентите нямат нищо общо нито с възхода на дизела, нито с падението му.

    Историята на дизелът няма нищо ищо общо с това как се развиват нещата и с електричките към момента, ама изобщо. Само остава да отгатнем кога точно ще се окажат "много не екоколични" и ще бъдат анатемосани.

    Коментиран от #12

  • 8 Анджо

    1 7 Отговор
    С тия електрокари, че стане като с пластмасата, няма да има изчистване на природата. В крайна сметка аз мисля, че хибридната система е по добра. А кой е луд, нека си копуват китайски боклуци.
  • 9 Само проблеми

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Точно за това са платили на екоактивистите. Както китайските електромобили стоят по пристанищата, така и електромобилите на германските производители стоят по паркингите и представителствата и никой не иска да ги купи за разлика от Тесла, която е най-продавания модел в своите класове, като изпреварва с много бройки продажбите на модели с ДВГ в своите сегменти.

    Клиентите вече знаят какво да търсят и какво да избягват, когато си търсят електромобил, за разлика от преди, когато ги купуваха по външен вид и си мислеха, че са еднакви.

    Коментиран от #10

  • 10 Така е

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само проблеми":

    Който го не бива да прави ел. коли само глупости мисли и гледа как да спъне работата на тези дето могат.
  • 11 МЪСК

    4 2 Отговор
    Никой не нападна Фауве, Audi, BMW, Mercedes, Renault-Nissan и Toyota за Първия и Втория Дизелгейт. Защо?
    Защото всички мразят Шампиона

    Коментиран от #17

  • 12 Реално

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Два факта":

    Много приказки и само 2 мин. в гараж с работещ дизел ти трябват, за да разбереш дали си прав. Дизелът се забрани, защото пуши, чади трака, тече, тежи, не върви, чупи се, трови и смърди.

    Коментиран от #18

  • 13 Румен Американеца

    6 0 Отговор
    Първо субсидии, след това много целенасочени протести. Защо? Какво стана с пазарната икономика, нека всеки да предлага продукт без ограничения, но и без подбутвания. Купувачите ще изберат най- доброто от няколко производителя, другите полека-лека ще отпаднат
  • 14 МЪСК

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "хе хе":

    Никой от вашия вход ли?
  • 15 СМЕШКООООО

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "И за какво протестират?":

    СЯШНИТЕ МАЛКИ АВТОМОБИЛНИ АКУМУЛАТОРИ ГИ КАРАТ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ САМО НА ДВЕ МЕСТА ПО СВЕТА В АФРИКА И ИНДИЯ ...ПИТАШ ЛИ СЕ ЗАЩО СНИ ТИЯ ОГРОМНИТЕ ПО ЕДИН ТОН АКУМУЛАТОРИ....ЗНАЙШ ЛИ КООООЛКО ОТРОВИ ИМА В ТЯХ АМИ ДОКЪТ ГИ ПРИВЕДАТ ЗА КГ АКУМУЛАТОР СЕ ИЗРАЗХОДВАТ 653 ЛИТРА ВОДА..ТОЧКА.
  • 16 Аладин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анджо":

    Личи си
  • 17 Защо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "МЪСК":

    е този рев, какво е това тръшкане е Мъски…да ти и имам и “шампиона”….пропадате, свиквай!!!
  • 18 Ела

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реално":

    да те затворя аз тебе с дизел в гараж….трака, пуши и ти тече главата на теб….
    Спрете да сравнявате и да повтаряте лъжи за 15-20
    годишни барутници-милионери!!!
  • 19 ДаГо

    1 0 Отговор
    Да го беше построил в северозападна България, там само работници щеше да има, нямаше как да се съберат и 1000 човека да протестират за нещо. Още като тръгна да прави завода се смях как избра най-конкуретната и най-бюрократична държава да прави производство. Държава която 3 десетилетия си закрива производствата и се опитва да става "втората САЩ по нищоправене" ... и точно нея избра: ами бере сега плодовете си.