Last news in Fakti

16 Април, 2024 20:26 1 772 25

Иво Инджов: Ако Даниел Митов стане външен министър значи, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт

  • служебен кабинет-
  • министри-
  • президент

Създава се усещането, че служебният премиер е на повикване от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, смята политологът

Иво Инджов: Ако Даниел Митов стане външен министър значи, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт - 1

Сигналът, който дава служебният министър-председател е много негативен. Създава се усещането, че служебният премиер е на повикване от лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов. Това каза пред Радио "Фокус" политологът доц. Иво Инджов по повод желанието за кадрови промени в служебният кабинет, които Димитър Главчев обяви.

"Отново изникват въпросите: Удачна ли беше тази формула за служебното правителство с промяна на Конституцията? Доколко той е имунизиран от политически натиск - очевидно няма никаква имунизация. Какво ще стане оттук насетне", обясни доц. Инджов.

Според политолога мотивите за исканата смяна на външния министър са много неясни: "Хората по високите етажи на властта знаят за какво става дума, но широката общественост, до която стига прессъобщението трябва да гадае или да редят някакъв пъзел какво означава всичко това. Трябва да има по-ясна институционална комуникация с гражданите.

Политологът обърна внимание, че теоритично е напълно възможно президентът да откаже да подпише указа за смяната на министър:

"Той има това право. Сегашната законова уредба обаче не казва какво след при негов отказ. Това би довело до голяма криза, от която България няма нужда.

С много висока степен на вероятност е, че президентът ще подпише искането на служебния премиер Главчев за смяна на вътрешния министър, защото Румен Радев вече на няколко пъти даде ясно да се разбере, че въпреки че не одобрява промените в Конституцията в частта за служебното правителство, той няма да създава пречки на новия формат на служебно правителство, но същевременно няма да носи и отговорност за решенията на хората и политическите сили, които редят служебното правителство. Държавният глава ще подпише указа, но ще продължи да критикува сегашната формула на служебно правителство", смята доц. Инджов.

Според Инджов, ако Даниел Митов стане външен министър, ще се затвърди впечатлението, че това е служебен кабинет - гарнитура ГЕРБ лайт.

"Очевидно има проблеми в поведението на сегашния външен министър и очевидно той не е удачния човек за този пост, но тук възниква въпросът - какъв подход е имал премиерът Главчев след като му е била възложена тази отговорна задача. Още по-тревожното е защо се поддава на натиск на бившия си политически шеф, какъвто се явява Бойко Борисов", коментира още политологът.

Доц. Иво Инджов изтъкна, че ако има Закон за служебното правителство, нещата биха били по-ясни: "Но партиите от сглобката са в дълг към българските граждани, защото най-вероятно недопускайки, че толкова рано ще има предсрочни избори, не стигнаха и до този закон".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБЕР

    12 47 Отговор
    ДАНО БАЦЕ ПОБЕДИ НА ИЗБОРИТЕ

    Коментиран от #4

  • 2 ПП Палавите Пдрасти

    26 9 Отговор
    Дани Митов ходи без долни гащи и винаги е на разположение,т.е. мое му го отвъртиш
  • 3 ЖОРО ДАЛАВЕРАТА

    32 8 Отговор
    БОКО СЕ Е ОБАДИЛ НА ГЛАВЧЕВ ДА СЛОЖИ ЗА МИНИСТЪР МЕКАТА КИТКА КЪДРАВАТА СЮ ТИЯ ДВАМАТА С ДОНЧЕВ СА МИНАЛИ ПОД ДЪГАТА ДА ЗНАЕТЕ

    Коментиран от #7

  • 4 Мис Гащи

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБЕР":

    А,дано.
  • 5 Последния Софиянец

    31 3 Отговор
    За да е пълен купона предлагам някоя партия да внесе вот на недоверие към правителството в парламента.

    Коментиран от #14

  • 6 Дрън дрън та пляс

    36 5 Отговор
    Тиквун заповяда на главчо да сложи къдравата сю за вън министър....

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 емигрирал

    28 9 Отговор
    Айде така ще подготвят изборите че герб ще открадне 50% от гласовете...хак да ви е Офци заспали .....Тиквун завинаги ,мафията също
  • 9 Конспиратор

    14 14 Отговор
    Защо да не е кабинет на ГЕРБ? Причини - 1. досега е първа политическа сила, а и 2. лпепейската конституция "далновидно" им го гарантира. Но с ПП-ейска съдебна "реформа" може и прокурорите да са членове на герберите.
  • 10 Кукли на конци

    23 2 Отговор
    Е б а х ти на живота , наведен, наведен, че чак меж ду Кра рата
  • 11 нннн

    25 3 Отговор
    Къдравата Сю ще стане министър ... ама друг път. Президентът няма срок да подпише, а трябва да мисли. Дъъълго да мисли. Щом КС мисли от 5 месеца за законността на пинокиевата коСтентуция, президентът има да мисли 5 години дали да подпише.
  • 12 граф Монте Кристо

    18 2 Отговор
    Всички тия менки ще доведат дотам ,че до изборите боко ще е назначил бъдещото си правителство и това напълно обезсмисля изборите,започна от токмака главанак,после ще трапоса митов,после министъра на мвр,възползвайки се от нестихващите и предизвикани от него скандали.Военния министър вече се е заявил като още по-върл евроатлантик,няма ли да остави някое министерство и за дпс?
  • 13 Ю. СЛАВКОВ

    20 3 Отговор
    Може би най-правилно определение даде преди няколко дни Емил Димитров - Ревизоро: “Димитър Главчев е заложник ... Горкият ...” Заложникът е лице, което е издърпано, пробутано напред, накарано да извърши или да не извърши определени действия. По принцип върху заложника попадат по-големи рискове отколкото върху този, който го е “заложил” (в случая: Бойко Борисов).
  • 14 Искаш но не може

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    За служебни правителства вот на недоверие не може
  • 15 Рико

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън дрън та пляс":

    Точно!
  • 16 Страхотно заключение

    11 1 Отговор
    Още от промените в Конституцията е заложено да е така и първолак да питаш ще стигне до тоя извод.
  • 17 ХиХи

    11 5 Отговор
    Кога Ристю Бойкикиев променяше конституцията не бауцахте толкова
  • 18 Тъмен субект

    16 2 Отговор
    Някой имал ли е съмнения че това е правителство на герб? Има ли някой който да не е направил връзка между промените в конституцията и служебните правителства? Има ли някой който не схваща че РРадев им е попречил наистина?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Значи и хем,хем

    14 1 Отговор
    Значиии ДАниъл Митов хем произхожда от комундуелска номенклатура шматкала се по Москва, хем е пухкава къдрокоска минала под дъгата. В мрежата биографията на родата му и неговата до 1989г.. е опоскана,проскубана и редактирана.
  • 21 Българин

    6 15 Отговор
    Правителството трябва да е 100% на ГЕРБ, за да може да подготви тотална изборна победа и да се бетонира властта на ДПС и ГЕРБ поне за още 25 години. Ако това не се направи, пак ще дойдат някакви козяшки натрапници, да ни унищожават държавата и да водят война с Русия! За това всеки нормален човек ще гласуват за тандема ДПС-ГЕРБ!
  • 22 Отварячът

    14 1 Отговор
    Анаблизаторите дето хвалеха Главчев ,че бил имал характер и принципи да вземет да си скъсат дипломите и да ги изядат - с Боко са като матрьошки ,т.е. послушко в послушкото ,а отварачът на матрьошките е Хаитянеца от Козяк.
  • 23 За Бг политиците ,се убеждаваме

    12 0 Отговор
    Всеки ден ,че са изключително вредни и низши същества ,за които най важна е личната изгода
  • 24 филип ейджи

    11 0 Отговор
    ами кой наивник е вярвал, че мафия ще даде власт, наркотици и всякакви далавери на някой друг без бой
  • 25 Просветител:

    2 0 Отговор
    Бря-бря-бря! Гарнитура ГЕРБ лайт? Сигурно вече говори български с краварски акцент? Този още ли не е станал профАНесор в „Американския”? Електронните издания обезмислиха писанията му. И за увиване на прясна риба, и за хигиенна хартия вече са безполезни. От какъв зор Р.Радев ще подписва указ за къдравелката Сю след като преди 3-4 години според Катрин Захрави, демек К/П/ат..ка Захариева, отказал да му подпише указ за посланик в Румъния? А и Сю бе обвиняван/а от прокуратурата за финансова безотговорност. Та президентът попада в конфликт минимално на лично достойнство с къдравелка, ако я вземе на сериозно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове