Last news in Fakti

16 Април, 2024 22:58 1 037 26

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

  • служебен кабинет-
  • избори

Основната задача на служебния кабинет е да създаде доверие в изборния процес и да проведе изборите, каза депутатката

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори - 1

Още в началото заявихме, че правим това управление, за да можем да постигнем конституционна реформа и да можем да придвижим страната към еврозоната и Шенген. Това, че на прага на ротацията ГЕРБ и ДПС разбраха, че конституционните промени трябва да бъдат уплътнени със закони и реални действия и се изплашиха и че ГЕРБ не можаха да вземат решение без одобрението на ДПС, по никакъв начин не ни разколебава да следваме дневния си ред.

Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Антоанета Цонева в студиото на bTV.

По темата с поисканата оставка от служебния премиер Димитър Главчев на външния министър Стефан Димитров и смяната му с Даниел Митов - предложение, направено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Антоанета Цонева посочи, че няма никакво демократично въздържане за политически неутрален кабинет.

“Ако Борисов не е удовлетворен от политиката на този министър, можеше да го извика в комисията по външни работи, на която той самият е председател, и там в рамките на парламентарен контрол да бъде изслушван, да му бъдат задавани въпроси за една или друга неговата позиция, за едно или друго негово позициониране на терена в българската външна политика.

Това обаче не се прави по този начин. Напротив. При никакво демократично въздържане за това, че ние все пак трябва да имаме един служебен кабинет, който трябва да е неутрален, а не да е кабинет на политическите партии, Борисов казва - или се съобразяваш с моята воля, грубо казано, или губиш политическата подкрепа на партията, от която си”, каза тя.

По думите на Цонева основната задача на служебния кабинет е да създаде доверие в изборния процес и да проведе изборите. И призова препоръките на Обществения съвет на ЦИК да бъдат спазени, защото те ясно и детайлно определят слабите места в изборния процес и какви мерки трябва да се предприемат.

“Много ясно са описани мерките, които трябва да се предприемат. Институциите имат капацитета да ги приложат, въпросът е дали имат волята да го направят. И ние трябва да настояваме това да се случи”, каза тя.

“Надявам се хората да излязат и да гласуват, защото ако ние не можем да създадем процес, в който действително да направим истински избори, тогава всички онези практики - контролиран, купен вот, от който страната ни и изборният процес страдат от десетилетия, ще получат много голяма тежест. Затова хората трябва да излязат и да гласуват”, допълни още Антоанета Цонева.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брррррр

    15 0 Отговор
    Туй нЯщо ко е ва ?
  • 2 вярно е

    6 11 Отговор
    Като е права
    права е
    това си е така .
    Киро е прав като каза ,че Пеевски командва Бойко.

    Коментиран от #19

  • 3 Ден

    15 0 Отговор
    Нагла,грозна и нищоправеща!Веднага доживотен в сливенския!

    Коментиран от #18

  • 4 Много

    14 0 Отговор
    я разбират политиката тия от ппдб. То и по резултатите им личи, а като си отворят и устите стой та слушай.
  • 5 РЕАЛИСТ

    13 0 Отговор
    Тая рошавата грозотия ще се качи ли пак, като миналите избори на ромска талига, за да я харесат в махалата. Евтини номера, ама хващат декиш сред малцинството.
  • 6 бягай бе

    14 0 Отговор
    рошава грозна гарга ,не натракана....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защо излъгахте избирателите?

    11 0 Отговор
    Защо променихте конституцията?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хохо Бохо

    10 1 Отговор
    Ако и г-н Борисов го номинират с "Магнитски" ще влезнем в "Гинес" като единствената държава на света, в която ако не си по "Магнитски", не може да си в управлението...

    Ако ви харесва мафията да ви управлява, ходете за гъби и не гласувайте!
  • 11 СССР

    7 0 Отговор
    в Бг мафията е ОВЛАДЯЛА Държавата
  • 12 акудйй

    6 1 Отговор
    проблема на герб е, че една голяма част от депутатите на герб , реално вече гласуват и работят за дпс, тези хора бяха прехванати от обрачите фирми който всъчбност са министерствата от който се ограбват Българските данъци......
  • 13 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    8 0 Отговор
    Антоанета Цонева е посредствена, арогантна и отблъскващо ехидна личност. Втълпила си е, че е едва ли не хардлайнер и съдбата на света зависи от нея. Прочее около слугите на Иван Костов от "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов, подобни екземпляри направо се роят и отблъскват избирателите.
  • 14 Анонимен

    4 0 Отговор
    ,,ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения,,.....а ДБ показа ,че без одобрението на ПП(Асенчо и Кирчо) също не може да взема решения!
  • 15 ...

    5 1 Отговор
    ГЕРБ са подлоги на ДПС, чак сега ли го разбрахте?...

    Коментиран от #17

  • 16 Анонимен

    8 0 Отговор
    ,,ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения,,.....а ДБ показа ,че без одобрението на ПП(Асенчо и Кирчо) също не може да взема решения!.....и именно заради тях (искаха почти всички министерства ,и само Мария Габриел),и заради тях отиваме на избори!
  • 17 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    А ДБ са подлоги на ПП(Асеня и Киряка)
  • 18 Еййй

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ден":

    Кака Тони измества фокуса на фактите. А фактите са, че вече е безспорно ясно, кой и къде подрежда българските правителства, при това от много време насам, и това подреждане не се прави от никой в България - очеизвадно! Не, че вече има значение. А тя се прави, че не знае и си чака реда да я подредят и нея.
  • 19 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "вярно е":

    Пеевски командва Бойко ,Асен ,и Киру командват Ристю,и генерала ....всеки командва някой ,....и всеки от тях казва ,че другите са Мафия ,и излиза че и двете страни са Мафия ,т.е.Мафията управлява България!!!
  • 20 Артилерист

    11 1 Отговор
    Разбира се, че представителите на Подмяната сега ще са против мутрата Борисов. Те, не че не го заслужават, са съблазнените и прекараните с 200 от шайката, за да изперат и избелят Борисов и Пеевски. Ако бяха самостоятелни, те можеха-на гребена на вълната от авторитета на президента-да постигнат много, но те се оказаха елементарни държанки на посолствоТО. На възпитаника на милиционерската школа в Симеоново Борисов, сериозни анализатори му писаха 6 по оцеляване. Той се съюзява, консумира и разкарва всеки, който му е удобен или му пречи. Мен лично много ме впечатли, как измъкна дебелия циник(по Ст. Продев) Ал. Йорданов от нафталина, за да го направи евродепутат, но и да спечели някой-друг глас за партията си от най-закоравелите седесисти и десняци...
  • 21 Дългия

    6 2 Отговор
    Факти и да ме триете или не , няма да гласувам за ГЕРБ!!!
  • 22 Име

    1 3 Отговор
    Хората са доста бедни - да - задоволени сме - някак, поне пари за ядене имаме - но, всеки се стиска, нали гледам.

    Има непрекъснато нервни физиономии - поне където живея, това не е нормално, да си притеснен.

    Съвсем не сме се провалили, но - ГЕРБ трябваше да дадат поне личен пример - да са съпричастни, както и да е.
  • 23 Язовец

    2 3 Отговор
    Тиквата и Шиши си ги пердашат а тези само писукат. Жалка картинка. На края ще дойдат копейките.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Простото Киро

    2 0 Отговор
    Хайде къш!
    Писна ни от вас, от вашите простотии, аматьорство, кражби и безочие.
  • 26 Ми нали направихте

    1 0 Отговор
    конституционната реформа, сега правите и евроизборите и всичко е "ток и жица", както го искахте.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове