Last news in Fakti

16 Април, 2024 11:11 8 066 8

Населиха незаконно жилищен комплекс

  • пловдив-
  • сграда-
  • акт 16-
  • решение-
  • община

Община Пловдив издаде заповед обитателите да се изнесат

Жилищен комплекс в кв. „Беломорски“ в Пловдив функционира без разрешително. В сградата "Алекс – Бел“, която се намира точно срещу Овощарския институт, работят офиси и магазини, има прекарани електричество и вода и дори живеят хора, докато по документи строителният обект все още не е въведен в експлоатация.

Инвеститор е фирмата "Алекс 2003" ЕООД на Емил Кандилов, която през 2007 г. стартира проект за мoдepeн жилищeн ĸoмплeĸc oт зaтвopeн тип зa 500 oбитaтeли, припомня TrafficNews. По време на строителните дейности през 2008г. на обекта са били констатирани нарушения при условията за безопасен труд, поради които животът на един от работниците е бил изложен на риск.

Години по-късно е изградена само една сграда, която имa цeнтpaлнo paзпoлoжeниe в ĸoмплeĸca. По задание тя е със смесено предназначение и се съcтoи ce oт cyтepeн, тpи ocнoвни нивa, eдин тepacoвидeн и eдин мaнcapдeн eтaж. Oбocoбeни ca тpи вxoдa.

Сградата притежава единствено Акт 14, който според ЗУТ се издава на първия етап от контрола на строителната дейност. С него се приема конструкцията на зданието, която е на етап “груб строеж” - ограждащи стени и покрив. Според действащата нормативна уредба при Акт 14 сградата не може да се обитава. Това става единствено след издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, по-известен като Акт 16.

Въпреки това „Алекс 2003“ е отворила два свои офиса на партерния етаж, както и има договор с фирма за търговия с фаянс. Нарушенията са били известени до РДНСК и Община Пловдив.

Служители на местната администрация са извършили проверка и установили, че сградата е завършена, без да се извършват строително-монтажни дейности. На гърба на сградата, където има гаражи, били обособени жилища за обитаване с дограми. В едното е имало проснати дрехи за сушене, както и обувки пред тях.

Собственикът на „Алекс-2003“ ЕООД им предоставил разрешение за строеж и заявил, че е предприел действия по въвеждане в експлоатация на сградата. Служителите на администрацията съставили акт и забранили достъпа до сградата, било наредено незабавното ѝ освобождаване. Фирмата доставчик на електричество следва да прекъсне тока на обекта.

Актът бил връчен на Емил Кандилов, който в допустимия срок не го е обжалвал. Вместо това той атакувал заповедта на Община Пловдив в Административен съд-Пловдив, като поискал отмяната ѝ. Магистратите разгледали жалбата му, но я обявили за неоснователна. Потвърдили акта на местната администрация, спрямо който офисите и магазина трябва да бъде освободени. Същото следва да направят и обитателите, които незаконно са се нанесли там.

Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    22 6 Отговор
    Хахаха, така е когато сте алчни и купувате на дупка, за да може после да придадете с тройна печалба. Така беше и през 2008 когато балона гръмна така ще е занапред. Акум ъс кръв ере
  • 2 АКТ 17

    19 1 Отговор
    След като няма Акт16 кой им пуска партиди за ток , вода ? Или не плащат ? Адресни регистрации ?

    Коментиран от #4

  • 3 "Кредит Маркет ООД"

    8 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 4 Знайко

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "АКТ 17":

    За да се стартира обекта им пускат временни ток и вода.
    До вземане на акт 16 ,тока който се плаща е промишлен и не е евтин, а и доколкото си спомням няма но
    щна тарифа.
    От 2008-ма досега са 16 години ходене по мъките за всички и накрая вместо държавата да им напише препоръки и след като ги изпълнят да им дадат акт 16 направо закриваме тоя гаден незаконен строеж....и без това проекта не е изпълнен и тоя строител е измамник....нещо такова май!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Всезнайко

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Знайко":

    И накрая минава Рихтер с голямата тояга и омита всичко нацвъкано както стана в Анадола. Между другото там са правили бетон със морски пясък, солен. Като ги раздруса показваха хора държат в ръка парче бетон а то се рони като халва. Дано в България не строят със морски пясък , че Рихтер само това чака .

    Коментиран от #6

  • 6 Знайко

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Всезнайко":

    Гледах кадри от анадола....от 5 сгради 3 рухнали а останалите 2 си стоят без проблеми.
    Гледам натрошените плочи...е то няма арматура ве....тук таме стърчи някой макарон...даже не са чували за къдравото желязо.
    За качеството на бетона да не говорим...има ли цимент, няма ли, има ли пастификатори, няма ли , има ли вибриране, има ли завиване с постелки за да няма пукнатини при съхненето?
    Ами в кравария, където си правят бетонни мазета, за да могат да се скрият там, докато хартиената им къща отлита в съседния щат?
  • 7 Ахахха

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Знайко":

    Тока промишления от месец е без пари, сега като пуснат от юли на свободния пазар домакинствата шоуто предстои😆

    Коментиран от #8

  • 8 Чети

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ахахха":

    Излизането на свободния пазар за физически лица го отложиха с една година, до към Юли2025.