Last news in Fakti

16 Април, 2024 12:39 15 054 79

Мъск започва колонизиране на Марс. Изпраща 1000 кораба в рамките на 20 години

  • космос-
  • марс-
  • колонизиране-
  • илън мъск

Илон Мъск потвърди амбициите си да колонизира Марс и намерението си да изпрати най-малко хиляда кораба до Червената планета в рамките на около двадесет години

Мъск започва колонизиране на Марс. Изпраща 1000 кораба в рамките на 20 години - 1

По време на последната си поява в стартовата станция на Space X в Бока Чика, Тексас, Илон Мъск повтори амбициите си да колонизира Марс. Напредъкът на компанията в космическите технологии и планираните намаления на разходите за изстрелване, каза той, ще направят възможно изпращането на поне хиляда кораба до Червената планета в рамките на около двадесет години.

Илон Мъск, главен изпълнителен директор и главен инженер на SpaceX, официално обяви амбициите си да колонизира Марс, за да гарантира дългосрочното оцеляване на човечеството още през 2016 година. Въпреки че проектът все още предизвиква скептицизъм, изглежда, че набира сила с напредването на космическите проекти на SpaceX. Компанията е разработила ясен план, според който ще осигури непрекъснатост на проекта в дългосрочен план. Публично-частното партньорство ще финансира ракетните системи на Starship, както и друго оборудване, необходимо за създаването на първата колония на Марс.

„Всички настоящи програми на SpaceX, включително Falcon, Dragon, Starlink и Starship, са неразделна част от разработването на технологиите, необходими за превръщането на мисиите до Марс в реалност“, казва още Мъск. По време на последната си презентация в Бока Чика, Мъск заяви и напредък относно ракетите Starship, подчертавайки колко страстно е отдаден на преследването на проекта си.

Текущата актуализация на компанията включва „краткосрочни приоритети за Starship, които ще отключат пълната и бърза повторна употреба на ракетите, което ще бъде основен катализатор за трансформиране на способността на човечеството да изпраща кораби до Марс. Мъск твърди, че първите колонии, които ще се появят на Марс няма да са малки и временни като тези, които НАСА предвижда за Луната, а ще са с население от около 1 милион души.

Според Мъск известен успех в тази посока може да се очаква след пускането на новата специализирана платформа, наречена Mechazilla с гигантски роботизирани манипулатори, която е планирана за май тази година. Мъск обяви, че ще бъдат направени допълнителни промени в самата конструкция на ракетата: съотношението тяга към тегло на двигателите Raptors ще бъде увеличено до 300 тона от сегашните 280 тона.

Освен това Space X планира да увеличи дължината на ракетата Starship с 10 метра, което ще ѝ позволи да транспортира големи товари с тегло до 200 тона. Според Мъск това ще направи значителни икономии при реализацията на този проект. Отчитайки възможността за създаване на специализирани ракети за изстрелване в околоземна орбита за Луната и за Марс, Мъск посочи, че те ще бъдат проектирани така, че да могат лесно да доставят строителни материали за марсианските колонии.

От друга страна, той предвижда първият конвой от космически кораби да се събере и презареди с гориво в околоземна орбита, в очакване на подходящия момент, за да започне полета към Марс. Този прозорец се случва на всеки 26 месеца, което ще изисква 10 изстрелвания на ден за попълване на първия флот от 1000 ракети. След това той разглежда и възможността за изграждане на заводи за преработка на гориво и създаване на атомни електроцентрали на Червената планета.

Някои експерти обаче остават скептични, че проект от такъв мащаб може да бъде завършен само за две десетилетия. Остават много несигурности, особено по отношение на финансирането му, да не говорим за транспортирането на толкова много хора до Марс. Някои също се противопоставят на проекта поради много местни опасности, като липсата на защитна магнитосфера. Бяха повдигнати и въпроси относно това как да се решат проблемите на Земята, преди да се разгледа възможността за колонизиране на друга планета.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаглей

    56 47 Отговор
    А Русия до двайсе години ще измисли собствена марка ютии

    Коментиран от #5, #6, #8, #26

  • 2 Гост

    52 6 Отговор
    Защо толкова се вторачиха в Марс...някой да има обяснение...

    Коментиран от #3, #12, #34, #49, #77

  • 3 Лайф Коч

    68 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    За да те разсейват от истинските проблеми тук на Земята ;)))

    Коментиран от #66

  • 4 Форда 🇺🇲

    35 10 Отговор
    Това след колко линий го съобщи Мъскрат!?

    Отчаяните му опити да вдигне и стабилизира акцийте на Тесла са безуспешни. Ще падне на $100 инот там каквото излъже на ърнингс кол-а. На последния беше друсан и неадекватен.

    Междувременно Форд са номер 2 в САЩ за меки хибриди, гонят Тойота. Печелят и много държавни поръчки за патрулки за полицията, и таксита в Ню Йорк за модела Форд Ескейп(Куга в ЕС).

    Коментиран от #21

  • 5 Нютон

    23 17 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Може даже да стигнат до Авдеевка
  • 6 Инджинер

    38 11 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Пък ние ще измислим напълно компютъризиран чушкопек - ще ти сигнализира кога чушките са опечени.

    Коментиран от #62

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Потребител

    36 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Ти се радвай че още нямат, че с едни лопатки разпиляха украйна а какво ще стане ако имат ютии - между другото ти виждал ли си американска ютия че нещо не се сещам за такава.

    Коментиран от #27

  • 9 Скот Ритър

    20 4 Отговор
    Абсолютно безмислено е да се мисли за Марс без да има база на Луната. От Луната ракетите ще излитат много по-лесно и с по-малко гориво заради гравитацията. Първо събиране и изваждане после умножение и деление.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Космонавт

    30 6 Отговор
    "Публично-частното партньорство ще финансира ракетните системи на Starship, както и друго оборудване, необходимо за създаването на първата колония на Марс"

    Не е луд този който изяжда зелника а този който му го дава - щом има луди които да си дават парите на Мъск той пък що да не им ги вземе - в общи линии казват че най-лесно се печелело от простотията на хората. Колония на Марс едва ли ще има но много пари в сметката на Мъск със сигурност ще има и Мъск не е първия забогатял с продаване на голи обещания на баламите - имаше един който продаваше парцели на Луната.
  • 12 А в русия освен в Москва

    17 30 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    И няколко други големи градове нямат нито ток нито пътища

    Коментиран от #14, #15, #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Форда 🇺🇲

    32 7 Отговор

    До коментар #12 от "А в русия освен в Москва":

    В Россия не само в малките градове, а и в селата - електрическите стълбове са бетонни.

    В САЩ в малките градове са дървени!

    Коментиран от #17, #64

  • 16 Запознат

    22 5 Отговор
    "като липсата на защитна магнитосфера"

    Защо ли никой не иска да живее в ядрен реактор но се намират достатъчно малоумни иди.оти за заселници на Марс - то не случайно няма живот на Марс въпреки че има доста издържливи микроорганизми. А пък Мъск е бизнесмен и в момента продава на иди.отите "заградена мъгла в Балкана". Наскоро един търсеше заселници за плаващ остров образуван от пемза в следствие на изригване на подводен вулкан.
  • 17 Американец

    26 13 Отговор

    До коментар #15 от "Форда 🇺🇲":

    "В САЩ в малките градове са дървени!"

    Не само в малките градове а даже и в Ню Йорк са дървени стълбовете ама на козячето са му казали че в Русия е много зле а в САЩ парите се търкалят по улиците и няма кой да ги събере а той от село навън не е излизал така че напълно вярва на пропагандата. От къде да знае че и в краварника има гета и то много с коптори събрани от ламарини в които живеят хора без ток, вода и канализация.
  • 18 Добърден

    16 3 Отговор
    Много добра новина. Предполагам той ще върти волана на първия от тези хиляда космически кораба.
  • 19 Честно

    7 1 Отговор
    Да ги прати през Хиперлупа по-добре.
  • 20 Опала

    12 1 Отговор
    И там къде ще отидеш за риба?
  • 21 НЯКОИ

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Форда 🇺🇲":

    КО КАЗА,КО?!!!!
  • 22 Балък за многократна употреба

    10 2 Отговор
    "Има прекалено много хора с прекалено много кинти, това трябва да се промени." Е. Мъск
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оптимист

    8 10 Отговор
    Мъск може да гледа с 20-30 години напред. Такива хора стават милиардери. Разбрал е че както върви няма да спасим Земята, а ще се опечем в това глобално затопляне. Съвсем наред си е човека. А и тези 200 милиарда, които има няма да ги носи в гроба. По-добре да започва да изстрелва ракетите още сега. Дори и да спаднат акциите на фирмите му, хората ще го подкрепят с пари като видят, че е сериозен....
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 3 Отговор
    1 милион човека на Марс, ще гълтат много повече ресурси от цялото население на САЩ. Заселване на планета означава тези хора да произвеждат по-голямата част от необходимото за себе си от ресурсите на планетата и да не са зависими от Земята. Като няма кислород и хумус, как ще го създадат - ще уринират в прахта ли? Обречени да се крият постоянно в скафандри, заради радиацията и липсата на кислород. При слънчево изригване, даже и скафандъра не помага и трябва да се скрият до минути в помещение.
  • 26 Гледам кьорав

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гаглей":

    Преди дни , Русия изстреля успешно
    Нова ракета ,,Протон,, която изпълни мисията докрай .
    Я сега учен , чул само за ,,голф,, 1.9 тди
    Трите ракети ,,Стар шип,, на Мъск къде са .

    Коментиран от #28, #69

  • 27 3444

    11 16 Отговор

    До коментар #8 от "Потребител":

    Някакво постижение ли е да разпилееш една невоенна Украйна,която е 22-ра военна сила в света ? По-скоро една невоенна Украйна разпиля Русия,като руснаците втора година се борят за живтоа си там.Русия буквално се оказа едно военно джудже,което няма никаква военна сила и всичко е било бутафорно.Не ми се мисли,ако някоя държава от първите 10 запука Русия какво ще се случи...Русия няма да може да се спаси.

    Коментиран от #31

  • 28 де факто

    9 9 Отговор

    До коментар #26 от "Гледам кьорав":

    Нова ракета протон няма.Има 40 годишна ракета протон от която не става чеп за зеле.Нито може да изкара товар в космоса,нито нищо.И въпреки това,същата ракета е разработка на СССР.Днешна Русия няма технологичните възможности и знания да създаде ракета,нито пък да участва в космоса.

    Коментиран от #32, #33, #35, #72

  • 29 Припомням

    14 4 Отговор
    Преди 15-16 г . Точно Мъск обеща че ,
    до 2024 г . ще има пилотиран кораб до Марс
    с хора .
    2024 г. Сме ни кораб ни ракета може да направи .
    Стар шип три пъти не успешен .
    А за подръжниците , вкарай те си парите в компаниите му.

    Коментиран от #52

  • 30 Българин

    10 1 Отговор
    Мъск дали ще изпрати жена си с първите, за да се размножава на марсиански въздух?
  • 31 007

    17 6 Отговор

    До коментар #27 от "3444":

    Много си зле, цял свят ги въоражава, а Русия използва не повече от 30% от ресурса си.Ами,че те още не са почнали да воюват като си знаят, питай Третия Райх.

    Коментиран от #38, #40

  • 32 007

    9 5 Отговор

    До коментар #28 от "де факто":

    То заради това до преди войната НАСРА купуваха старите руски ракети. Защо така,а как мислиш?

    Коментиран от #39

  • 33 Гледам кьорав

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "де факто":

    И Форд е на 100 години , и пак се казва Форд .
    Нищо че Модел -ТЕ вече не се произвежда .
    А този път ,,Протон,, бе с товар .
    Давай сега за ,, Стар шип ,, колко е успешна .
    Ще се пукна от смях , летяла 140 секунди и изгоряла, като се почне какъв невиждан успех бил . Шоу за малоумници .
  • 34 Алфа херинга

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Защото земята се пренаселва и трябва част от хората да се разкарат.

    Коментиран от #36, #46

  • 35 Лъжата

    15 2 Отговор

    До коментар #28 от "де факто":

    Вярвате ли на тези фантастики ?
    Ракета може да иде до Марс ,
    но човешкото тяло няма как да издържи
    500 дена в агресивния космос .
    Космонавтите на МКС стоят там и година
    но магнитното поле на земята ги пази излязат ли
    от него , убийствени лъчения и радиация ще
    ги убие .
    С сегашните технологии сме приковани тук.

    Коментиран от #44

  • 36 Е па тези

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Алфа херинга":

    Войни , вируси , химия в храната за какво са .
    А пък и да заделят Марс , след 200 г.
    Ще избухне война между Земята и Марс .
    Марсианците ще спрат да си дават ресурсите .
  • 37 Хахаха

    6 3 Отговор
    Тоя клоун се крие като мишка,само и само да не плаща издръжка на децата си.Иначе Марс щял да колонизира.
  • 38 Дада

    8 14 Отговор

    До коментар #31 от "007":

    Питах Третия райх,на всеки немец,умират по 10 ушанки.Това става и сега,пак ще са без мъже още 50г.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    3 17 Отговор

    До коментар #31 от "007":

    ВЕрвай си на глупостите.Русия води пълнометражна война,като Русия използва тавана на възможностите си и повече от това НЕ може.! Не случайно Русия е със статут на регионална сила/окупатор с ограничени възможности

    Коментиран от #41, #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Беее бееее

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Дада":

    Фесове 500 години те такова ,
    па гледам още мърдаш .
  • 43 Де факти

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Фактите":

    Двигатели не ракети .
  • 44 Лъжата

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Лъжата":

    Имам един минус , тоя издържа на радиация ,
    лъчения и без кислород във вакуума .
    Сигурно е чипосан от Мъск от едно магаре , вече
    Е един кон с турбо.
  • 45 В БГ

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "А в русия освен в Москва":

    Скоро 30% нагоре , нищо че петък ,събота , неделя ставките са нулеви .
    А пък тъпите руснаци го плащат от 9 до 13 стотинки.
  • 46 тогава

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Алфа херинга":

    Да вземат тулупите и калинките. На Марс няма нито светлина, нито кислород.
  • 47 Чеченец

    10 2 Отговор
    Ти една ракета не можеш да стартираш говориш за 1000.Всичките ти боклуци се взривяват.Само тези с руски двигатели успешно стартират.Ще колонизираш някои краварник.
  • 48 Гост

    8 0 Отговор
    А от къде въздух и вода? А храна? Всичките ресурси от Земята ли ще източва, докато тук стане пустиня, за да си прави кефа на онази, червена пустиня?
  • 49 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Защото р0снаците не им дават ресурсите от 0крайна, затова.
  • 50 Гост

    12 8 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Когато натрапниците влязат в Р0сия, тогава виждат какви са й възможностите. Затова, никой вече не смее да влезе в Р0сия. Едно франсе се пробва, навремето, после един автр0-немец, но от тогава, никой вече не посмя.
  • 51 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Фактите":

    Прочети малко за РД180, преди да коментираш.

    Коментиран от #76

  • 52 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #29 от "Припомням":

    Какъв старшип, какви кораби? Един пикап се опита да направи и той снася проблеми на всяко излизане от гаража.
  • 53 Гост

    5 1 Отговор
    Теслю адреналинката електричка ще е първият космонавт за Марс.

    Коментиран от #55

  • 54 Никой, никъде не лети

    16 4 Отговор
    Овцете блеят и се радват... Колкото кацнаха на Луната, толкова ще кацнат и на Марс! Нищо не е такова, каквото изглежда...
  • 55 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Грета Тунберг ще я вземе ли?
  • 56 Мария Ч.

    9 2 Отговор
    Господ ни е направил прекрасна планета ... да и се ненагледаш, а те искат този космически ад. Странно нещо са хората! Вместо да се грижат и радват на това, което имат, да го стопанисват и споделят благата му един с друг в радост, те си създават кахъри. Адренелин, състезание, алчност ... кому е нужно? Всичко това и стремежът към космоса е бягство. Бягство от проблемите, реалността, себе си ... а решението е много по-просто. В мир и радост, със смирение (благоговение) и любов и другото ще ни се придаде. Ще се отворят доверите на този чуден, чуден свят за това, което око не е виждало и ухо не е чувало. А, ако продължаваме да си го мерим, то и това, което ни е дадено ще ни се отнеме и тази прекрасна Земя ще се превърне в огнена пустиня по-страшна и от Марс
  • 57 Къци маймуната

    7 1 Отговор
    Психично болен доказано лъжлив помияр
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Истината

    2 1 Отговор
    А някой се търкалят пияни в калта.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Стефанов

    6 0 Отговор
    Ако започне ядрена война може всички вкупом да сме на Марс без космически кораби
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Баба ми.

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Форда 🇺🇲":

    И в големите!
    От лично наблюдение
  • 65 Баба ми.

    1 1 Отговор
    Сега разбрах защо България ще изчезне.
    Ще ви пращат на Марс!
    Еврейте ни накараха да вярваме в Христос, а сега , че ще станем марсианци!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Беден Ивреин

    1 0 Отговор
    По добре да построй черква и да почне да се моли да не му се сринат акциите че току виж се оказал без пукната пара
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гледам кьорав":

    Анкара 5 е от същия клас като Фалкона само дето струва 100 милиона долара ш, а Фалкона струва 50 употребяван. Не може да връща първата степен, което я прави още по скъпа. А и Фалкона прави 100 изстрелвания на година. Малък факт нали...
  • 70 Моряка

    0 0 Отговор
    Х........я ми ли ще търсят там?От де въздух?Ами храна, вода, памперси за бебетата?
  • 71 Дългия

    1 0 Отговор
    Добре нека стане само искам да знам от къде ще достави вода, за текущи и промишлени нужди ?
  • 72 Архитектор

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "де факто":

    Протон десетилетия е космическия товарен кораб и няма една катастрофа
    Русия преди 4 дни изстреля тежка с нова конструкция ракета Ангара 5, предназначена да транспортира на висока орбита 70 тона полезен товар

    Коментиран от #75, #78

  • 73 Армандо

    0 2 Отговор
    Братя купувайте тесла че на Мъск не му стигат парите защото само собствениците на тесла ще имат право да отидат на Марс първи Бог да ги прости
  • 74 Ден

    0 2 Отговор
    Мъск е спал с отвити крака,то на луната не можете да кацнете ще ми ходил на Марс!
  • 75 схсхсх

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Архитектор":

    Няма руска ракета,която да може да изведе в далечна орбита 70 тона товар.Това е абсурдно
  • 76 схсхсх

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Пич по-добре не се обаждай по такива теми
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.