Last news in Fakti

15 Април, 2024 13:21 3 138 10

Цената на петрола ще достигне нов рекорд до края на годината

  • барел-
  • петрол-
  • цена

Експерти прогнозират цена от 100 USD за барел

Цената на петрола ще достигне нов рекорд до края на годината - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на петрола Brent, подхранвана от напрежението в Близкия изток, се повиши от около 82 USD за барел до над 90 USDза барел през последния месец. Аг. Bloomberg публикува аналитичен материал, според който вероятността цената на барел да надхвърли 100 USD за барел е доста висока. Експерти, обаче смятат тази възможност за малко вероятна, въпреки че в близко бъдеще петролът най-вероятно ще поскъпне и ще бъде в диапазона 90-100 USD за барел.

Водещият анализатор от Фонда за национална енергийна сигурност отбелязва, че трябва да внимавате с прогнозите на Bloomberg, тъй като обикновено такива прогнози се появяват, когато петролът вече расте, но след това не се сбъдват.

„Най-вероятно ще видим баланс от 90-95 USD за барел. Пазарът постепенно върви към недостиг поради нарастващото потребление в Китай и Индия. Но в същото време трябва да очакваме ръст на производството в страни извън ОПЕК+. Например в Гвиана тази година е възможен ръст на производството с 300-400 хиляди барела на ден. Производството може да се увеличи и в Канада, Бразилия и САЩ“, обясняват експерти.

Пазарът на петрол едва ли ще достигне 100 USD за барел, тъй като дори страните от ОПЕК+ не се интересуват от това. Факт е, че високата цена провокира спад в търсенето на петрол. Следователно страните износителки могат да увеличат производствените си обеми.

Търсенето на петролни продукти в Северното полукълбо остава високо и проблемите с корабоплаването в Панамския канал и Червено море вече доведоха до пренасочване на потоците и увеличиха транспортните разходи и, най-важното, транспорта времето се е увеличило. "През лятото, в периода на пиково търсене, това може да доведе до увеличаване на крекинг спредовете за дизелово гориво и бензин, което от своя страна ще тласне цените на петрола. Затова смятам, че можем да видим, че цените ще се покачат до 90-100 USD за барел до лятото, но в средносрочен план не мисля, че цените ще могат да се закрепят в този диапазон. Най-вероятно тази година средно ще видим $75-85 за барел“, посочват експерти.

Според други експерти, цените на петрола вече са се върнали на нива, удобни за по-голямата част от доставчиците. В същото време те са оптимални за купувачите. „Ако игнорираме редица политически мотивирани изявления от Съединените щати, нищо извънредно не се случва на пазара. Нормално възстановяване след период на спад. Цена от 100 USD за барел, като се вземе предвид инфлацията в доларовата зона през последните десет години, може да се счита за горна граница на нормата“, отбелязват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТ ар АК

    6 12 Отговор
    сорта УРАЛ колко юана е?
  • 2 100 долара

    19 0 Отговор
    Не е рекорд
  • 3 Последния Софиянец

    15 10 Отговор
    5 лв литър бензин.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 УРА,,УРА

    13 2 Отговор
    Тия театри сме ги играли безброй пъти и никой не може да ни уплаши.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да се знае

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Преди време цената беше 120 долара за барел ,а горивото беше 2,60

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИНЖ1

    3 4 Отговор
    Това е целта на РФ и Иран(Хизбула, хутите, Хамас и др.) - чрез войната в Украйна, нападенията срещу Израел и корабоплаването в Аденския залив. Въпреки всичко, Зелената революция ще ги смачка.
  • 9 Брент

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да се знае":

    Още по-преди, цената беше над 140 долара за барел, а бензина 2.36 лв.
  • 10 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Неееее, ще стане 6 евро литъра а може да достигне и повече